lørdag den 13. april 2013

Gødning på den økologiske måde.

Jeg går meget op i økologi i min køkkenhave da jeg føler at jeg ligeså godt kunne spare arbejdet og købe mine grøntsager i den lokale superbrugs hvis jeg bruger gift og kunstgødning. Selvfølgelig er en af glæderne ved haven også at se tingene spirer og gro men jeg synes det handler ligeså meget om at få noget "rent" ud af haven.
Nu kan det godt lyde lidt helligt og det er da heller ikke meningen at jeg skal gøre mig selv bedre end jeg er, men det er bare en af de ting jeg sætter pris på, Økologi.

Efter at have deltaget i en diskussion i en facebook gruppe jeg er medlem af (Bjarne's frø og planter) om gødning af planter og om det skulle være økologisk eller ikke økologisk, blev jeg inspireret til at skrive et lige blog indlæg om emnet.

Jeg er meget glad for lister så der kommer lige en liste over nogle af de øko gødnings metoder jeg kender til, hvis du/i har har andre metoder så smid gerne en kommentar her eller på Den Unge Have - Facebook side.


  • Brændenældevand - En meget billig måde at gøde på da der ikke er mangel på brændenælder i Danmark. Saml ca. 1kg brændenælder og prop dem i en kartoffel sæk eller lignende og læg dem i 10 liter vand i en uge. Herefter kan det bruges som en god gødning for planter i krukker, det skal bare fortyndes i forholdet 1:10.
  • Træaske - Mange have ejere har en lille bålplads hvor grene og andet have affald bliver brændt. Asken (kun ren aske uden plastik og andet affald) kan med fordel anvendes ligesom kalk til at gøre en sur jord mindre sur og det kan også bruges til at gøre tung lerjord mere arbejdsom. Det har et højt indhold af kalium og fosfor og ved brug i køkkenhaven anvendes ca. 2-300g per kvm.
  • Grøngødning - Planter som tjener forskellige formål, som f.eks. Lupin der kan løsne godt op i jorden da den har en pælerod eller ærteblomster der samler kvælstof fra luften og binder det til sine rødder. Grøngødnings planter skal hakkes ned i jorden inden de blomstre så de ikke selv sår sig. 
  • Tang - Hvis man bor tæt på kysten kan man samle tang og anvende det som gødning i haven. Det skal dog først vaskes for at få saltet af og det skal komposteres imens det stadig er frisk. Tang er på højde med dyregødning.
  • Parkkompost - De fleste kommuner i Danmark har en genbrugsplads hvor grene og andet have affald fra parker m.m bliver læsset af når det har været igennem en komposterings proces. Det er som regel frit at hentet men spørg lige på pladsen inden. Jeg har fyldt mine højbede med parkkompost og jeg fik store fine grøntsager sidste år. 
  • Husdyregødning - Kan af og til fås hos landmænd og rideklubber til billige penge hvis ikke gratis. Den skal blandes direkte i jorden og det skal gøre et stykke tid inden man planter noget i beddet for ikke at svide planterne af. 
  • Hønsegødning - Samme som ved husdyrgødning dog med den undtagelse at det er 2-3 gange kraftigere, så det må ikke bruges direkte i beddet. Man kan kompostere det sammen med sin normale have kompost eller man kan blande 1 spsk. tørt hønsemøg i 10 liter vand og vande med det. Det er super food for ens planter.
  • Havekompost - Alt hvad man kan rage sammen i haven som er nedbrydeligt stort set. Køkken affald i form af grøntsager, æggeskaller, pap, pasta, brød m.m kan komposteres dog ikke kød, mælkeprodukter og olier, smør og margarine.
Giv tomaterne noget hønsegødnig. De vil elske det.


Billede lånt fra wulffmorgenthaler

Ingen kommentarer:

Send en kommentar